print

9 tips om te besparen op je printkosten

Iedereen heeft tegenwoordig thuis wel een printer staan en weet ook dat de kosten voor het printen behoorlijk kunnen oplopen. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om je printkosten enigszins te drukken en te besparen op papier, energie en inkt. Ontdek hieronder alvast 7 bruikbare tips: 

    1. Kijk naar de verbruikskosten van een printer

Moet je nog een printer aanschaffen? Kijk dan niet enkel naar de aankoopprijs, maar ook naar de verbruikskosten van een printer. Vergelijk dus zeker de kosten van inktpatronen en toners voordat je een beslissing neemt. Heb je al een printer in huis? Ontdek hieronder hoe je jouw printkosten nog kan drukken.

    2. Kies voordelige huismerk inktpatronen

Een goede manier om te besparen op je printkosten, is door te kiezen voor voordelige huismerk cartridges in plaats van originele inktcartridges. Huismerk inktpatronen bieden dezelfde kwaliteit als de originele cartridges, maar ze zijn aanzienlijk goedkoper. Zo vind je bij 123inkt bijvoorbeeld een uitgebreid assortiment aan huismerk cartridges voor bekende merken zoals Brother, Canon, Epson en HP.

    3. Ga voor inktpatronen met een grote capaciteit

Inktpatronen met een grote capaciteit, de zogenaamde XL-cartridges, bevatten meer inkt en gaan dus langer mee. Met deze cartridges bespaar je op termijn dus ook op je printkosten. Bovendien kun je nog meer besparen door te kiezen voor een huismerk. Vaak zijn de meest gangbare inktpatronen van de gerenommeerde merken verkrijgbaar in XL-formaat. Neem bijvoorbeeld de populaire Canon Pixma printers, waar je naast standaard cartridges vrijwel altijd XL-cartridges kunt vinden, zowel voor zwart als voor kleur. Met deze XL-cartridges kun je meer pagina’s afdrukken voordat je ze moet vervangen, waardoor je geld en tijd uitspaart. 

    4. Print dubbelzijdig en bespaar papier

Een eenvoudige manier om papier te besparen en kosten te verlagen, is door dubbelzijdig te printen. Veel printers hebben deze functie ingebouwd, dus maak er zeker gebruik van. Hiermee halveer je het papierverbruik en bespaar je op de kosten van papier.

    5. Print in zwart-wit 

Als het niet nodig is om in kleur te printen, kies dan voor de zwart-witmodus. Kleurinkt is vaak duurder dan zwarte inkt, dus door in zwart-wit te printen, bespaar je automatisch geld op je inktkosten. Bovendien zorgt printen in zwart-wit ook voor een lager inktverbruik, waardoor je cartridges ook langer meegaan.

    6. Kies een ander lettertype

Het selecteren van een ander lettertype kan ook helpen om inkt te besparen. Bepaalde lettertypes verbruiken namelijk minder inkt dan andere. Denk bijvoorbeeld aan een lettertype met fijne lijnen, zoals Times New Roman of Calibri, die minder inkt vereisen in vergelijking met vetgedrukte lettertypes, zoals Impact. Daarnaast zijn er ook verschillende Ecofonts beschikbaar die automatisch zuiniger zijn met inkt en je tot 50% inkt doen besparen. 

    7. Zet de printer in slaapstand

Wanneer je de printer niet gebruikt, zet je hem best uit of in slaapstand. Op deze manier verbruikt de printer minder energie en dat zie je op je energiefactuur. Let er wel op dat je printer in stand-bymodus blijft zodat je nog kunt printen wanneer je dat wilt. Op deze manier kun je je printer op een ecologische manier gebruiken en tegelijkertijd energiekosten besparen.

    8. Print regelmatig

Regelmatig printen voorkomt dat de inkt uitdroogt en de printkoppen verstopt raken. Het reinigen van verstopte printkoppen gebeurt namelijk door inkt door de printkoppen te spuiten. Om ze volledig schoon te krijgen, moet je dit proces ook nog eens meermaals herhalen. Door regelmatig te printen, blijft de inkt in de cartridges in beweging. Zo raken de printkoppen minder snel verstopt en is de afdrukkwaliteit beter. Bovendien helpt het voorkomen van verstopte printkoppen ook om inkt te besparen, omdat je geen extra inkt hoeft te verspillen aan het schoonmaakproces. 

    9. Verleng de levensduur van je cartridges 

Om de levensduur van de printkoppen en inktcartridges te verlengen, is het ook aan te raden om de blootstelling aan lucht tot een minimum te beperken. Wanneer inkt blootgesteld wordt aan lucht, kan deze uitdrogen en kan dat leiden tot verstopping van de printkoppen. Door ervoor te zorgen dat de cartridges goed zijn afgesloten wanneer ze niet worden gebruikt, minimaliseer je de blootstelling aan lucht en behoud je de kwaliteit van de inkt. Dit helpt om de afdrukkwaliteit te behouden en voorkomt onnodige problemen met verstopte printkoppen. Zorg er dus altijd voor dat je de inktcartridges goed afsluit na gebruik en bewaar ze op een droge en stabiele plaats om hun levensduur te verlengen. 

Met deze handige tips kun je op een eenvoudige manier besparen op je printkosten. Door bewust om te gaan met je printerinstellingen en verbruik, kun je geld besparen op inkt, papier en energie. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *