Goed budgetteren

Wat is budgetteren en hoe gaat u op de juiste manier met uw geld om?
Budgetteren is; ‘’ het proces waarbij men haar of zijn uitgavenpatroon aanpast aan haar of zijn inkomen’’.
Afhankelijk van uw maandelijks inkomen kunt u spaardoelen stellen, of bent u een levensgenieter? Dan kunt u een budget stellen voor de leuke activiteiten die u wilt doen. Dit helpt u overzicht te creëren en voorkomt dat u te veel geld uitgeeft waardoor u in de schulden kunt komen. 

Inkomsten

Heeft u 2 banen of heeft u verschillende inkomstbronnen, denk aan toeslagen, salarissen, winst uit investeringen en of aandelen. Dan is het goed om dit overzichtelijk te noteren, het geeft u duidelijk weer wat uw totale maandelijkse inkomen is. Vanuit hier kunt u gaan bepalen wat u met het geld gaat doen. U kunt hiermee uw vaste en variabele lasten betalen, sparen, uitgeven, investeren of beleggen.

Uitgaven

Uitgaven kun je opdelen in vaste en variabele uitgaven. Vaste uitgaven zijn uitgaven die maandelijks gemaakt worden. Een verzekering is een voorbeeld van een vaste uitgave. Elke maand word er een bedrag geint dat in de meeste gevallen van te voren is vastgesteld.
Variabele uitgaven verschillen maandelijks. Ze worden ook wel onverwachtse uitgaven genoemd. De hoogte hiervan is niet te voorspellen. Noteer al uw uitgaven en verdeel deze onder de 2 variabelen van uitgaven. 

Begroten

Bereken uw balans. Hieruit wordt duidelijk hoeveel u maandelijks over houdt of tekort komt. 
Komt u te kort dan is het een mogelijke oplossing om te besparen op uw variabele uitgaven. U kunt ook naar uw vaste uitgaven kijken. Welke zijn primair? Dat houdt in welke uitgaven ben u verplicht genoodzaakt te maken. Uw secundaire uitgaven kunt u dus schrappen om te besparen.
In het geval dat u overhoudt in de maand kunt u gaan bepalen wat u met het geld wil gaan doen.
Sparen , investeren, beleggen of misschien wilt u hier wel leuke activiteiten gaan doen.
Het is verstandig om altijd geld achter de hand te hebben voor incidentele uitgaven.
Het is goed om iedere maand een bepaald bedrag opzij te zetten. Mochten er onverwachtse uitgaven komen dan bent u hier beter op voorbereid.