landbouw

Wat kun je met landbouwafval doen?

Als je een boerderij hebt, dan is de kans ook groot dat je ontzettend veel afval produceert. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan gras dat gemaaid is, mest dat door vee geproduceerd wordt, maar ook aan voedingswaren die niet meer goed zijn. Het is voor iedere boerderij in Nederland belangrijk om te weten wat je met dit afval kunt doen. Gelukkig vind je daar meer informatie over in dit artikel. 

Verzamelen en verwerken

Een van de beste keuzes die je kan maken als je een boerderij hebt, is het verzamelen van het afval zodat dit verwerkt kan worden door een Nederlandse afvalverwerker. De meeste boerderijen kiezen hier ook voor en dat is natuurlijk een verstandige keuze. Je hebt als boerderijen je handen vol en als je ook nog eens het afval zelf moet verwerken, dan kan het een beetje te veel worden. Houd er wel rekening mee dat het voor landbouwafval nodig is om een contract af te sluiten. Dat is zeker geen nadeel, want je hebt daarmee de zekerheid dat een afvalverwerker het land bouwafval regelmatig op komt halen. 

Maak er compost van

Je zou er ook voor kunnen kiezen om het biologische afval te scheiden en hiervan compost te maken. Als eigenaar van een boerderij weet je natuurlijk wat compost is en dat het enorm goed is voor het kweken of laten groeien van verschillende soorten planten. Dit is nog steeds een keuze die vaak gemaakt wordt, want hierdoor is het mogelijk om geld te besparen. Er hoeft minder afval verwerkt te worden en ook hoeft de afvalverwerker minder vaak langs te komen. Een afvalverwerker maakt er zelf vaak ook compost van, dus waarom zou je dat zelf niet doen als je een boerderij hebt?

Verbranden is geen optie

Helaas zijn er nog veel boerderijen die ervoor kiezen om het landbouwafval te verbranden. Dit doen ze vaak omdat ze hierdoor veel geld kunnen besparen op het laten verwerken van afval, maar ook omdat boerderijen hier vaak de ruimte voor hebben en geen omwonenden zijn die hierdoor overlast ervaren. Ondanks de prijs, is het belangrijk om hier nooit voor te kiezen want het verbranden van landbouwafval is slecht voor het milieu. Wees daarom verstandig en sluit een contract af bij een Nederlandse afvalverwerker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *